lauantai 27. lokakuuta 2012

Yllättävä lenkki

Vibram FiveFingers Bikila LS
Aamulenkille lähtiessä jännitin tarkeneeko minimalistisilla kengillä pikkupakkasessa ja osittain lumisilla teillä. Muukin pukeutuminen vaati vähän pohtimista. Päädyin kerroksiin eli alle pitkähihainen silkkialuspaita, sen päälle lyhythihainen juoksupaita, kaulaan buff-huivi (siis sellainen monikäyttöinen Survivor-huivi) ja takiksi vanha ulkoilutakki. Lapaset käteen ja juoksuhanskat taskuun. Tärkeimpänä pipo päähän. Jalkaan vedin juoksutrikoot ja Bikilat. Nilkat jäivät paljaiksi.

Phoenix lenkin jälkeen.
Lenkin jälkeen kasvot punottavat kilpaa
pipon ja takin kanssa.
Pukeutuminen onnistui kuitenkin suhteellisen hyvin. Aluksi tien kylmyys tuntui hieman FiveFingersien läpi, mutta kun lämpenin, niin jalat lämpenivät myös ja Bikiloilla oli mukava juosta. Lapaset vaihdoin lämmittyäni juoksuhanskoihin, sillä arvasin oikein, että kädet hikoavat lapasissa ihan liikaa. Etureidet ja polvet kärsivät kylmästä eniten. Paljaat nilkat eivät vaivanneet, sillä tiet olivat pääasiassa kuivat ja lumettomat. Kasvojen hikoilu kylmällä on ongelma, sillä atooppinen ihoni kuivuu pahasti sen seurauksena.

Pakkanen nipisteli poskia ja juoksu tuntui raskaalta ja hitaalta. Syke oli lähes koko lenkin ajan anaerobisella tasolla ja epäilin, etten selviäisi kympistä. Viikon epäterveelliset syömiset tuntuivat ja harmittivat, sillä on tylsää kun tietää, miksi liikunta ei suju ja saa syyttää vain itseään. Kun tunti alkoi tulla täyteen tajusin, että olin juossut tavallista nopeampaan tahtiin. Siinä siis ehkä kuitenkin suurempi syy korkeampaan sykkeeseen ja raskaalta tuntuneeseen juoksuun.

Phoenixin vaatetusta.
Vaatetusta.
Kuvattu lenkin jälkeen.
Paita on kaverilta saatu.
Olen kyllä kävellyt
Naisten Kympin,
mutta vuosi oli 1999.
Silloin ei jaettu teknisiä
urheilupaitoja.
Normitahtini on noin 8.5 km/h, tänään keskivauhti oli 9.48 km/h. Jee! Muutama kilometri meni reilun 10 kilometrin tuntivauhtia, osa taas tippui sinne 8.5:n tienoille. Tavoittelemani 10 km/h kuitenkin lähestyy. En tiedä, vaikuttiko viikon juoksutauko eli hyvin palautuneet ja levänneet jalat, runsashiihihydraattinen ravinto vai nopeampi askellus (cadence). Paljasjalkajuoksussa samoin kuin minimalistisilla kengillä juostessahan askeltiheys on suurempi kuin lenkkareilla juostessa. Kenties myös kylmä saa pitämään jalat nopeammassa liikkeessä, koska muuten kylmyys leviäisi nopeammin tiestä ohuen pohjan läpi jalkoihin. Tiedä häntä. Tässähän tätä on loppusyksy ja alkutalvi aikaa selvittää.

Vibram FiveFingers Bikila LS:t ja paljaat nilkat.
Paljaat nilkat. Ei tunnu missään.
Aurinkolasit olisin voinut lisätä varustukseeni, sillä välillä aurinko paistoi matalalta suoraan silmiin. Melkein kuin keväällä.

Nautin kirpeästä ilmasta ja lehtien rapinasta jalkojen alla. Eilen kun ensilumi oli satanut maahan kuuntelin bussille kävellessä rapinaa pimeydessä ja tajusin, että lehdet tippuvat puista. Ihan kuin talvi olisi yllättänyt nekin. Ihanaa, että lopultakin lehdet rapisevat, sillä märkä syksy on saanut ne vain lätisemään askeleiden alla. Lammen pinnalle oli jo ehtinyt muodostua ohut jääkerros. Olisi tehnyt mieli rikkoa se kuten lapsena oli tapana, kun syksyllä ensimmäiset lätäköt jäätyivät. Olen aina rakastanut ulkoilua syksyllä ja alkutalvella. Ilman raikkaus on niin virkistävää. Aamulenkki oli jälleen hyvä päivän aloitus ja erinomainen päivä tämä onkin ollut.

Lammaslampi
Lammen pinnalla oli jo ohut jääkerros.

Ensilumi perjantaina 26.10.2012.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti